Hiasan Sahaja..Hehehe

Tuesday, December 28, 2010

PLKN...WIRA WIRAWATI NEGARA

Assalamualaikum....bertemu lagi kita dalam post ana yang seterusnya....sedang asyik ana baca harakah daily dan berita harian online tad...tiba-tiba ada junior ana di KISAS minta petua dan nasihat...ana tanya nasihat apa?rupa-rupanya nasihat sebelum nak ke PLKN.....Sebelum itu ana nak betulkan tanggapan adik-adik yang anggap PLKN ni tak baik...sebenarnya bukan semuanya tak elok...certain thing sahaja yang tak baik...tetapi masih ada lagi perkara yang baik yang boleh adik-adik ambil disana...think positive...

Hmmmm...nak bagi nasihat apa yer...Mungkin sebelum ni ana pernah beritahu ana yang ana adalah salah seorang bekas pelatih PLKN di Kem Sentosa Chenderiang Tapah...dan Alhamdulillah ana dapat jadi pelatih wira terbaik disana seperti yang ana target...Alhamdulillah...

OK...adik-adik yang bakal ke PLKN sekalian...

Apabila anda sudah menjejakkan kaki anda di sana....anda perlu sedar bahawa anda sekarang sudah berada diluar persekitaran sekolah anda...jika dahulu sekolah anda ada biah solehah...kini tiada..jika dahulu disekolah anda semuanya orang melayu dan beragama Islam...kini tidak lagi...kerana pada masa itu ada akan bergaul dengan kawan yang pelbagai kaum...cina,india dan juga sikh...

Jika dahulu di sekolah rakan-rakan anda berlatar belakangkan SMKA..kini tidak lagi...kerana sudah ada rakan-rakan baru anda dari pelbagai jenis sekolah dan ragam....yang dari SMK dengan ragamnya..dari SM Teknik dengan ragamnya...

Jadi, ini mungkin menjadi satu faktor kepada berlakunya keejutan budaya "culture shock"....tapi perlu diingat bahawa jika anda membiarkan kejutan budaya itu menguasai diri anda, anda akan terus hanyut dek perkara yang tidak pernah alami....konklusinya...perkara pertama anda perlu terus istiqamah dengan apa yang sudah anda alami di sekolah lama...

next...Dalam proses anda menjalani latihan PLKN....anda semua akan didedahkan dengan lima aspek latihan...
1.Character Building(Pembinaan Karekter)
2.Phisical Training
3.Kebudayaan
4.Kenegaraan
5 Khidmat Komuniti..

Kelima-lima modul ini akan anda lalui sepanjang tempoh anda menjadi wira dan wirawati negara...

setiap modul ini dilakukan untuk mencapai matlamat utama iaitu perpaduan antara kaum...jadi bagi mencapai matlamat ini...sudah pasti memerlukan integration among all the races....

semua aktiviti-aktiviti yang dijalankan akan bercampur dengan semua kaum dan antara lelaki dan perempuan...jadi perkara yang kedua...adik-adik semua kena pandai-pandai lah menjaga diri adik dengan helah yang baik...

Ana nak ingatkan adik-adik jangan memberontak jika apa yang ada di sana tidak seiringan dengan pendapat adik-adik....gunakan cara yang berhikmah....

Seterusnya...adik-adik nanti. akan diberi pelbagai keperluan yang akan digunakan semasa latihan seperti baju,seluar,boot, dan lain.....peringatan khusus bagi muslimat...cadangan ana...anda semua perlu memilih saiz yang besar dari saiz sebenar anda...jika anda saiz M, ambillah saiz L.....
Kenapa??
sebab pakaian di situ terutamanya pakaian sukan agak mudah menampakkan susuk tubuh...didepan mahupun di belakang...(maaf,tapi perlu sebut)...

Seterusnya...anda akan berhadapan dengan bangsa lain dan agama yang lain..jadi sudah pasti mereka itu tidak mengetahui tentang batas-batas pergaulan yang di ajar Islam...
Ana teringat semasa kejohanan sukan PLKN peringkat kem...ana dan kawan-kawan dapat masuk final lawan takraw...selepas tu kawan ana yang menganut agama kristian protestan..namanya Grace Koh....dia tanya "Rahman, how was your game? then i told her that i got to move to final...then suddenly...she wanted to hold my hand...tanda tahniah...tapi ana menolak dengan berkata...sorry grace.."Islam taught us boys cant touch girls"...then she understood....

mungkin cara ini agak sraight forward...ana rasa mungkin adik adik ada cara yang lebih baiik....

Hmmm...satu lagi pesanan ana kat adi-adik...bila dah sampai di PLKN nanti jalan lah kerja dakwah disana....bukan ana nak anda jadi presiden BADAR or presiden HAWA di sana...tetapi bantulah Ust yang menjalankan tanggungjawab atas urusan keagamaan disana..biasanya dikendalikan oleh Seorang anggota tentera yang berpangkat Koperal dai Kor Agama angkatan Tentera....ust disitu sebenarnya memerlukan bentuan...jadi bantulah mereka sekadar yang anda mampu...

hm,...... nak cakap apa lagi yer....

hhmmmm....macam ni lah....kalau adik-adik nak tanya apa-apa lagi tentang PLKN,nasihat,n tips macam mana nak jadi PELATIH WIRA TERBAIK....boleh tanya ana di Facebook...atau kat blog ana nih...

Semoga bertemu lagi...selamat maju jaya di ucapkan kepada bakal pelatih PLKN Wira Wirawati Negara....

Assalamualaikum


6 comments:

Cahaya said...

syukran ats segala nasihat & tips y dberi.. alhamdulillah.. ana bertambah semangat u mgikuti kem ini.. moga2 ana juga dpt istiqamah dgn pe y da dpelajari..

abdul rahman ibn mahadi said...

afwan...nasihat...addin annasihah...sebarkan pada kawan yang lain untuk view blog ana...

Sha Po said...

trime kaseh ye abng rahman, tpi ana x pegi pown>.<

abdul rahman ibn mahadi said...

po dah...shah po..takpe mungkin hang leh sebarkan...hang dapt saham...abang pon dapat sama..

Firdaus said...

terima kasih la banyak2...
insyaallah!!!
jumpa kt sane....
hahahah..
(itu pun kalau pergi)...
lg satu bnde saya nk tanya...
klau saya ada interview biasiswa mse dlm plkn...
mcm mne nk wat???

abdul rahman ibn mahadi said...

dekat sana nanti leh berurusan dengan pejabat,,,diorang akan bagi keluar sekejap....