Hiasan Sahaja..Hehehe

Monday, December 27, 2010

Mutiara ku Mutiara mu jua....

Assalmualaikum....Alhamdulillah...bertemu lagi kita pada post ana yang seterusnya...Ana rasa seronok sangat apabila ada kelapangan untuk menukilkan coretan bersama..terutamanya buat diri ana...

Pada kali ini ana akan menulis tentang mutiara...the thing that we know as pearl...
.
nanti....bukan tentang mutiara naga (dragon ball...)
tapi tentang mutiara yang cukup bernilai......dalam diri ana....

Mungkin bagi pelajar KISAS sudah dapat mengagak tentang apa yang ana nak ceritakan ini...tapi apa-apa pon..biar ana jelas kan apa yang dimaksudkan mutiara di sini...

Bagi mereka yang bukan pelajar kisas mutiara yang dimaksudkan di sini ialah...
ish..ana rasa pon susah untuk menterjemahkannya...sebab ianya sungguh abstrak...

Mungkin dengan situasi yang ana beri dapat memberi kejelasan untuk penerangan tentang mutiara yang ana maksudkan..

Ketika ana baru sahaja menjadi pelajar KISAS...senior,junior yang sedang bagi tazkirah...mesti mengungkapkan "Kutiplah Mutiara-Mutiara yang ada di KISAS ini"...

mulanya ana pon agak blur...mutiara apa...mutiara naga??tapi selepas ana menjalani kehidupan di KISAS..baru la ana mengerti apa yang dimaksudkan dengan mutiara itu.....

Sebelum ana masuk KISAS,ana sudah berniat untuk berubah bila masuk ke KISAS..awalnya ana merupakan seorang pelajar yang cukup nakal...n seorang yang tidak boleh berkompromi dengan student muslimat dengan muslimin ok jer..(macam anti muslimat la..)..tapi bukan semuanya...ana cukup meluat pada muslimat yang" menggedik"...sory cakap la...tapi yang bagus-bagus...ana respect la...ada juga student muslimat yang thiqah...

Tapi bila ana masuk ke KISAS ana cuba berubah untuk jadi lebih professional dalam berurusan.....namun pada awalnya ana gagal..sebab ana masih mempunyai sikap lama tu bila berada di KISAS...ada sekali ana bertengkar hingga muslimat tuh menangis...tidak silap ana..dah 4 orang dah menangis....tapi tu cerita dulu...ana rasa menyesal kenapa ana terlalu ikut perasaan...sepatutnya ana kena lebih bersabar..kerana hadis Rasulullah ada menyebut mafhumnya..."seorang yang kuat itu adalah mereka yang dapat menahan sabar nya"....

Alhamdulillah disaat akhir tempoh ana di KISAS...ana dapat jugak berubah...


Seterusnya...ketika ana berada di KISAS...banyak perkara yang ana dapat pelajari sepanjang ana berada disana...di KISAS...ada suatu yang di panggil "5 things unique in KISAS" iaitu
1.Tarbiyyah
2.Biah Solehah(Suasana yang solehah)
3.Ukhuwah
4.Teachers
5.Friends


Banyak perkara yang ana pelajari daripada lima perkara tu....dari sudut tarbiyyah,..di sini ana didedahkan dengan banyak program-program tarbiyyah...
Dari sudut Biah solehah pula...suasana di KISAS cukup membantu semua orang untuk melakukan amal ibadat dan kebaikan...

Ukhuwah...ana cukup teruja dengan kekuatan ukhuwah yang ada antara pelajar-pelajar disana...teutamanya pelajar tingkatan lima....

Dari sudut guru pula...ana rasa sungguh bertuah apabila dapat bertemu dengan guru-guru yang cukup Itqan fil Amal....mendidik dan membimbing pelajar-pelajar denagn penuh rasa tanggungjawab...

Kawan-kawan kat sini pula semuanya..saling ingat-mengingati..dan selalu saling bantu membantu...

Dan Ana rasa inilah Mutiara yang ana dapat sepanjang berada di KISAS...


Cuma...satu perkara yang ana perlu pasakkan dalam diri ana iaitu perkara yang akan menjaga mutiara yang ana dapat itu daripada hilang...
Apakah perkara itu....
Istiqamah.......
itu lah perkara yang perlu ana pasakkan dalam diri ana....dan ana rasa...semua pelajar KISAS perlu pasakkan perkara yang sama....jika anda tidak mahu mutiara itu hilang....ingatlah..."Fastaqim Kama Umirt" inilah syiar bagi Kolej Islam Sultan Alam Shah...
Ana berharap dalam melaksanakan suatu perkara yang berat ini(ISTIQAMAH).....dapat ana laksanakan....bertemu lagi dalam post ana yang seterusnya...insyaAllah...Asslamualaikum...

3 comments:

LIANA said...

wah...

dah update lagi.
perkongsian yang sangat penuh ilmiah dn bermakna.

moga terus istiqamah dalam menulis kerana Allah Taala.
barakallahufikum.

abdul rahman ibn mahadi said...

InsyaAllah...begitulah harap-harapnya...

pengIslah said...

rindunya kat KISAS, manelah nak cari mutiara2 sperti tu,... kenangan yg tidak dilupakan supaya diri sentiasa beringat....=)