Hiasan Sahaja..Hehehe

Tuesday, April 13, 2010

MODAL INSAN DAN ISLAM...
Assalamualaikum diucapkan kepada sidang pembaca yang dikasihi sekalian, pada ruangan kali ini, penulis ingin menceritakan tentang penyertaan penulis dalam pertandingan forum remaja peringkat zon dan daerah kelang. Pada 7 & 8 April 2010 yang lalu,penulis bersama rakan-rakannya iaitu dua lagi putera dan dua puteri telah pergi ke SAMT Hishamudin bagi pertandingan forum remaja tersebut. Alhamdulillah pasukan forum KISAS telah menjadi johan pada peringkat zon A, untuk melayakan diri ke peringkat daerah pada esok harinya. Kejayaan di peringkat zon itu bertambah manis apabila ahli panel pertama dan pengerusi forum KISAS telah dinobatkan sebagai pemforum dan pengerusi forum terbaik.


Pada peringakat daerah pula,bertempat dan membawa tajuk yang sama iaitu "Melahirkan Modal Insan Kelas Pertama", KISAS telah sekali lagi di nobatkan menjadi johan pertandingan forum remaja peringkat daerah kelang dan seterusnya akan mewakili daerah kelang ke peringkat negeri. Alhamdulillah, penulis masih dapat lagi memepertahankan gelaran pengerusi terbaik,namun sebaliknya pada ahli panel pertama tidak mempunyai nasib yang baik.

Begitulah cerita yang ingin dikongsi penulis untuk sidang pembaca pada kali ini, namun sebenarnya perkara utama yang ingin penulis kongsikan ialah berkenaan dengan tajuk forum yang dibawa oleh pasukan forum KISAS iaitu "Melahirkan Modal Insan Kelas Pertama".

Penulis percaya bahawa setiap daripada kita semuanya sudah sinonim dengan ungkapan modal insan kelas pertama.

Modal Insan adalah idealogi yang telah dijana oleh mantan perdana menteri malaysia yang kelima iaitu Tun Haji Abdullah Haji Ahmad Badawi. Namun sebagai rakyat Malaysia, adakah kita tahu akan maksud sebenar ungkapan tersebut??Dan sebagai ummat Islam adakah kita tahu apa kaitannya dengan Islam??

Sidang pembaca yang dikasihi, secara ringkasnya modal insan bermaksud sumber tenaga atau sumber manusia. Kitalah sebenarnya yang dikatakan sebagai modal insan. Kita adalah modal insan yang menjadi harapan kepada pemangkin kemajuan negara.

Penulis ingin memberi satu analogi mudah agar sidang pembaca dapat lebih mamahami apa yang dikatakan dengan modal insan itu. Kita di beri sebidang tanah yang berpotensi untuk dimajukan,namun kita tidak mempunyai sumber tenaga untuk membangunkannya...akhirnya tanah itu terbiar begitu sahaja.

Begitulah dengan konsep kita...kita adalah sumber tenaga,dan negara kita adalah tanah..jika kita tidak dapat membangunkannya maka negara akan menerima nasib sama dengan tanah tersebut.

Persoalan kedua,selaku Umat Islam...adakah kita tahu apakah kaitannya modal insan ini dengan Islam??

Jika sidang pembaca memahami konsep dan analogi yang telah dijelaskan penulis sebetar tadi maka sahabat pembaca tidak mempunyai masalah untuk memahami apa yang ingin disampaikan penulis berkenaan hubung kait modal insan dengan Islam.

Kita adalah ummat Islam..dan Islam adalah agama kita...Islam is the way of life...bagaimana Islam dapat berkembang maju jika kita selaku modal insan atau sumber tenaga bagi Islam tidak dapat berbakti pada agama.

Masyarakat Islam sendiri sekarang ini sudah hanyut jauh dengan fitnah dunia. Sering terlibat dengan pesta liar,clubing dan sebagainya yang sebenarnya hanya membantu untuk menjatuhkan maruah Islam sebagai agama yang paling tinggi dan mulia disisi Allah.

Adapun begitu ada masyarakat yang tidak menghiraukan dengan kesempurnaan agama Islam yang telah di ketepikan.Walaupun wujud masyarakat yang memahami agama namun mereka hanya berpeluk tubuh demi menjaga periuk nasi tanpa memikirkan ke aslian agama Islam itu yang mana Hak Islam itu telah di rampas kerana tidak dapat dilaksnankan secara menyeluruh.

Jadi sebagai masyarakat yang bertanggungjawab kepada negaranya,dan ummat Islam yang sayang pada agamanya...bangunlah majukan negara,tegakkan agama.

Sekian sahaja daripada penulis pada kali ini, semoga berjumpa lagi asslamualaikum.

2 comments:

Siti Nurliana said...

salam...

Congratulation to u all..
It's true what was said by the writer ..

On development of "First Class Produce Human Capital",we have to focus on Malaysian higher education objectives for the production of “Human Capital with First Class Mentality”.

To produce these super humans, our higher education institutions must improve.

MALAYSIA BOLEH!!!

insan_tarbiyah said...

Salam...
tahniah..
teruskan perjuangan..

rise 4 islam!!!

salam tarbiyah~