Hiasan Sahaja..Hehehe

Monday, April 11, 2011

Sang Pencipta yang Maha Mengetahui lagi Maha Merancang

Assalamualaikum...ish..ish..ish...lama betul tak update blog....
Namun begitu sahabat sekalian...bertemu kita dalam post ana yang terbaru...
sekadar perkongsian bersama...

Pada 6 mac yang lalu...ana telah pergi ke kuala lumpur untuk menghadiri sesi ujibakat imam muda musim kedua...
Alhamdulillah semua ujian lepas dengan jayanya...
Kemudian sama ada kita dapat atau tidak...semua terpulang kepda mereka..sama ada nak ambil atau tidak....

dari tarikh 6 mac hngga lah hari ni...ana dah dapat keputusannya yang ana tak da rezeki dalam imam muda 2....
Mula2 sedih jga tak dapat masuk imam muda...tapi ini lah yang dinamakan ujian,...
Orang "kata sabar la...jgn sedih2..."

Ana nak terang skit kat sini...bukan takleh sedih...sedih boleh...sebab dya fitrah manusia apabila apa yang dihajat tak dapat...tapi jgn keterlaluan...sebab kita kena Tahu bahawa Allah maha merancang dan dya lah yang maha mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya yang pengetahuannya terbatas....

Bila tahu yang ana tak dapat imam muda musim kedua....perasaan yang pertama sekali timbul adalah kesedihan......tak kan lah nak happy kan....macam dah tak betul la plak...
Tapi when I was thinking it twice....maybe there are lot of hikmah behind that...
So I just have to keep pray and ask Him for my goodness n give His bless and guidence to me....

Ana teringat tafsiran ayat Al-Quran dari surah Al-Baqarah ayat yang ke 216....


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

Terus hati ni jadi tenang kembali.....bila merenung seketika pada ayat ni....

Ana nih ada satu hobby skit...kalau ngah sedih2 ka...impian tak tercapai ka...first sekali baca Alquran la..(dengan mengingati Allah Hati akn menjadi tenang)...next...ana akan nyanyi lagu2 nasyid yang ana suka...untuk apa nyanyi??untuk cheer up my mood...hahaha...my music is nasyid...

Namun sahabat2 sekalian...
ketahuilah..
Pabila kita mengetahui bahawasanya Allah lah yang Maha mengetahui segala apa yang terbaik buat diri hambanya..pasti terlerai lah segala kerisauan...terhapuslah segala kegusaran...
Lenyap kesangsian....
kerna si Dia lah Allah sang Pencipta yang Maha Esa,Maha Mengetahui...

2 comments:

Achik said...

tulisan agak x kena la abdul rahm

Abdul Rahman Ibn Mahadi said...

dah tukaq dah...